Vielä Kukkasidonnan SM-tunnelmia

Kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailut täyttivät tänä vuonna 50- vuotta. Minulla oli kunnia toimia nyt keväällä Tampereen Supermessujen yhteydessä järjestetyissä juhlakilpailuissa kilpailunjohtajana. Tällaista kilpailuahan ei järjestetä yksin vaan mahtavan tiimin kanssa, johon voi luottaa ja tietää, että asiat hoidetaan. Projekti sujui hyvin ja tässä blogikirjoituksessani kerron hieman tunnelmia kilpailuiden järjestäjän näkökulmasta. Laitan tähän videoklipin, jossa esittelen uuden Suomen mestarin Heli Haapatalon kilpailutöitä ja kerron kilpailusta.
Tapahtuman suunnitteleminen aloitettiin jo yli vuosi sitten, yhdessä Tampereen Messujen kanssa. Suomen Kukkakauppiasliitto Hämeen Piiri ry päätti ottaa kilpailut vastuulleen ja alueelleen järjestettäväksi. Vuoden aikana kului satoja suunnittelutunteja kilpailutoimikunnan kanssa, tapaamisia, sähköposti- ja facetimekokouksia, sponsorineuvotteluja ja iloja sekä pettymyksiä. Saimme vuoden 2015 loppupuolella ennalta valmisteltavan työn, kevätpuu tehtävänannon julkaisukuntoon. Määritelmä ja kutsu kilpailuun julkaistiin alamme Floristi-lehdessä sekä verkossa marraskuun puolessa välissä. Kilpailijoita ilmoittautui lopulta 13 kilpailemaan Kukkasidonnan Suomen mestaruudesta Tampereelle. Alla kuvia tapahtumasta Pirjo Prunnila-Viljanmaan ikuistamina.
IMG_0375

Hopeamitalisti Lila Hagmanin näkemys kevätpuusta.

 

IMG_0371

Kukkasidonnan Suomen mestarin Heli Haapatalon kevätpuu.

 

IMG_0381

Pronssimitalisti Katja Nurmisen kevätpuu.

 

IMG_0372

Kaunis luonnollinen näkemys kevätpuusta, Visa Martiskaisen käsialaa.

 

IMG_0373

Taru Kaukosen toteuttama kevätpuu.

 

IMG_0380

Mari Ruohosen kevätpuu.

 

IMG_0386

Terhi Hällströmin kevätpuu.

 

IMG_0391

Josefiina Kiveron kevätpuu.

 

IMG_0376

Petra Tapanilan toteuttama herkkä kevätpuu.

Kilpailijat harjoittelivat ja hioivat omia kevätpuitaan useita kuukausia ennen kilpailua. Samaan aikaan kilpailutoimikunta teki taustatöitä ja suunnittelimme mm. kilpailun yllätystyöt sekä materiaalit niihin. Tämä ei ollutkaan helppo homma, sillä kaikilla kilpailijoilla tuli olla täysin samanlaiset materiaalit käytössään ja vaihtoehtojakin tuli olla, että sidontatöistä saisi mahdollisimman monipuolisia toteutuksia. Semifinaalipäivän ensimmäinen yllätystyö oli sidottu työ annettuun astiaan, jossa lähtökohtana olivat yhteistyökumppanimme upeat lasimaljakot ja upeat kukka sekä – kasvilahjoitukset sponsoreiltamme. Työ tuli asettaa mustalle sohvapöydälle.

IMG_0668

Josefiina Kiveron kaunis näkemys yllätystyöstä.

Perjantai-iltana 15.4.2016 julkistettiin 7 finalistin joukko, jotka jatkoivat kilpailua seuraavaan päivään. Finaalipäivän ensimmäinen työ oli kukkalaukku puutarhajuhliin. Blogikirjoitukseni artikkelikuvana on ansaitusti Suomen mestarin Heli Haapatalon toteuttama eteerisen kevyt kaunis työ, joka minusta sopisi vaikka kevätmorsiamelle. Työ oli kilpailun paras kukkalaukku.
IMG_1422

Lila Hagmanin kukkalaukku puutarhajuhliin.

 

IMG_1404

Mari Ruohosen kukkalaukku puutarhajuhliin.

 

IMG_1436

Terhi Hällstömin kukkalaukku puutarhajuhliin.

 

IMG_1442

Josefina Kiveron kukkalaukku puutarhajuhliin.

 

IMG_1462

Katja Nurmisen kukkalaukku puutarhajuhliin.

 

IMG_1406

Petra Tapanilan kukkalaukku puutarhajuhliin.

Ammattikilpailuissa, kukkasidontatöitä arvioivat ammattituomarit. Tuomarit ovat koulutettuja tehtäväänsä ja he ovat suorittaneet tiukan tuomarikokeen, joka pitää läpäistä. Kukkasidontatöistä arvioidaan: väri, kokonaisvaikutus, idea ja tekniikka. Osa-alueet pitävät sisällään paljon pieniä kohteita, jotka kaikki käydään läpi tuomaroinnissa. Työt pisteytetään ja näin ne saavat paremmuusjärjestyksen. Tuomarit eivät tiedä kenen työtä arvioivat, joten ns. pärstäkertoimella ei ole vaikutusta. Suomen mestaruuskilpailuissa on kolmesta tuomarista aina yksi ulkomaalainen. Tänä vuonna ulkomaan vahvistus saapui Saksasta.

Finaalin viimeinen yllätystyö oli kasvi-istutus terassin avajaisiin.
Työhön oli käytettävissä upeita leikkokukkia ja ihania kotimaisia yrttejä sekä ruukkukukkia ja kasveja. Jokaisella kilpailijalla oli samanlainen valkoinen laatikko käytössä istutusta varten ja laatikkoa sai muokata.

IMG_1497

Heli Haapatalon kasvi-istutus terassin avajaisiin.

IMG_1504

Lila Hagmanin työ.

IMG_1520

Katja Nurmisen työ.

IMG_1526(1)

Lähikuva Katja Nurmisen kasvi-istutuksesta terassin avajaisiin.

Lauantai-iltana 16.4.2016 palkittiin voittajat. Tätä ennen olimme kilpailujen päättymisen jälkeen, kilpailutoimikunnan ja talkoolaisten kanssa hoitaneet diplomit kuntoon sekä käyneet koristelemassa iltajuhlapaikan, Tampereen Kauppahallin. Ihan kauheasti meille ei jäänyt aikaa tuunata omaa olemustamme, mutta onneksi valaistus oli hämärä ja ympärillä kauniita kukkia sekä mestaruuspokaaleita ja palkintoja, niin kukaan ei kiinnittänyt tähän huomioita.

Kilpailun järjestäminen oli mukava kokemus ja ennen kaikkea tiimityötä. Koko kilpailun ajan meillä oli talkoissa aivan huikeita tyyppejä, jotka tulivat paikalle silloin, kun pyydettiin, vaikka aamu olisikin ollut aikainen ja päivän tiesi päättyvän myöhään.
Kiitos kilpailijat upeista töistänne ja kiitos assistentit.
Kiitos, kollegat kilpailutoimikunnasta Elise ja Maija- mahtityypit!
Kiitos, SKKL Hämeen Piirin uusi puheenjohtaja Marianne, kiitos Keski- Suomen Piirin puheenjohtaja Taina! Kiitos Saija, Katriina, Päivi, Tuula! Kiitos ammattitaitoinen valokuvaajamme Pirjo!  Kiitos Tampereen Huiskulan väki tuestanne ja joustavasta toiminnastanne! Kiitos Tampereen Messujen mahtava henkilökunta! Kiitos ihana aviomieheni, luotettava ja auttavainen joka paikassa! Kiitos kaikille tuestanne ja avustanne!

Toivottavasti edellä olevat kuvat viestittävät teille jotakin, mitä huikean kaunista saimme nähdä huhtikuun puolessa välissä Tampereen Puutarhamessuilla. Lisää kuvia löytyy Suomen Kukkakauppiasliiton facebook sivuilta, jos kiinnostus heräsi. Tässä linkki kilpailijaesittelyyn, jossa kaikki kilpailijat!

Näihin kuviin ja tunnelmiin, ihanaa kevättä!

t. Katri

 Kiitos tapahtuman kaikille yhteistyökumppaneille!

Sponsorit 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.